Windows jsou debil

Ne, dnes tu opravdu nehodlám popisovat programátorské a architekturální výhrady vůči téhle rodině operační systémů (i když těch mám pár taky...), ani se přidávat k Linuxovým fanatikům a vyzývat vás ke změně operačního systému – chci si jen zanadávat na dvě drobnosti, které mě v posledních týdnech na mých Windows XP dokonale naštvaly.

Naštvání první, aneb neodbytná naplánovaná úloha

Fakta: Přes týden žiju v Praze na koleji, během víkendu jsem většinou doma v Lounech. Mám notebook, který s sebou vozím a na obou místech ho mám zapojený do sítě. Doma bych chtěl sdílet celý harddisk, aby byl dostupný z ostatních počítačů, kdežto na koleji nechci sdílet nic. Samozřejmě jsem už milionkrát zapomněl v neděli sdílení vypnout a v pátek opět zapnout.

Jako řešení té palčivější části problému (nechci sdílet disk na koleji) jsem si vytvořil naplánovanou úlohu, která pravidelně v neděli ve 21:00 pomocí příkazu net share vypne sdílení. Tou dobou obvykle už tak půl hodiny sedím na koleji. Jednou jsem ale jel do školy až v pondělí ráno a počítač byl v kritickou dobu vypnutý, takže se úloha neprovedla. Druhý den mě samozřejmě čekalo hlášení:

Horší ovšem bylo, že hlášení nezmizelo a objevovalo se po každém spuštění počítače, po každém jeho připojení a odpojení do sítě, prostě skoro pořád. Nevěděl jsem, co s tím dělat, nic nepomáhalo (smazat úlohu jsem ale nechtěl). Když už jsem si asi po 14 dnech začínal myslet, že hlášení v systému zřejmě zůstane navždycky (resp. do nejbližší reinkarnace Widnows), tak stejně záhadně, jako se objevilo, zase zmizelo. A pak mi tvrďte, že počítače jsou deterministické...

Naštvání druhé, aneb otravnost Widnows update

Vzhledem k tomu, že mám na koleji počítač připojený k internetu 24 hodin denně, mám zapnuté automatické aktualizace Windows (ať žije bezpečnost). Jednou za pár dní se objeví známá "bublina" a po odsouhlasení se aktualizace stáhne a nainstaluje.

Netřeba vysvětlovat, že když jsem pak doma (na modemu), žádnou aktualizaci neodsouhlasím a počkám s tím až na kolej. Chytrá věc je, že existuje možnost existující aktualizaci opět připomenout třeba druhý den nebo třeba až za tři dny. Proč se ale proboha aktualizace připomíná i když zrovna nejsem online? Dobrá, chápu, představa programátorů této funkce byla, že uživatele to přiměje připojit se a aktualizaci stáhnout, ale v mém případě je tato idea mylná – z domova aktualizaci prostě stahovat nebudu. A vzhledem k tomu, že nejdelší interval pro opětovný dotaz na stažení aktualizace je tři dny, dovedete si asi představit moje naštvání během Vánočních prázdnin, když jsem už bůh ví pokolikáté odmítal dotěrnou bublinu. A přitom by stačilo jedno zaškrtávací tlačítko "Neptat se znovu, pokud uživatel není připojen k internetu". Ach jo.