Kniha: Sobecký gen

Včera jsem dočetl velice zajímavou knížku – Sobecký gen od Richarda Dawkinse. Jak název napovídá, pojednává o evoluci, genetice a roli genů v přírodě. Ve své době byla poměrně kontroverzní, dnes už je téměř klasikou. Co mě ale fascinovalo, byl způsob práce dnešních teoretických biologů. Značnou její část totiž tvoří úvahy, matematické modely, simulace. Prostě věci mě blízké. Dawkins se vůbec nebojí ani počítačů ("DNA je replikující se kus hardwaru") a své teorie často ověřuje tak, že si napíše simulující program (trochu mi to připomnělo můj ročníkový projekt). Ještě lépe je to vidět v jeho knize Slepý hodinář (tu jsem navzdory tomu, že je pozdějšího data, četl už kdysi na jaře), kde si v prvních kapitolách takto vyhrál s primitivní simulací evolučního vývoje.

Naproti tomu, co jsem tu doposud řekl, je ale kniha napsána velice čtivě a přečetl jsem ji "jedním dechem". Může za to i bohatý autorův rozhled a jeho výběr poutavých příkladů, které sahají od termitů, kukaček přes fotbal až po analýzu chování vojáků na frontě první světové války.

Shrnuto a sečteno se mi knížka velice líbila a můžu ji doporučit každému, kdo se aspoň trochu zajímá o vědu a rád se přiučí něco o současných pohledech na evoluční biologii.