Moje oblíbené utilitky I.

Každý člověk, který dělá s počítači trochu častěji, si dříve nebo později oblíbí sadu programů a nástrojů, které používá. I já mám několik takových a nabízím tady teď seznam těch nejdůležitějších a pro mě osobně nejužitečnějších. Všechny jsou zdarma nebo aspoň shareware, takže si je můžete stáhnout a používat taky – možná vám ušetří spoustu práce, stejně jako mě...

Servant Salamander
Jednoduchý souborový manager. Má všechny funkce, které byste od souborového manageru čekali, kromě vestavěného FTP klienta. To je celkem velká nevýhoda a dle mého názoru jediná závažná chyba tohoto programu. Ale v další verzi by to měl Altap napravit. Možná se ptáte, proč nepoužívám Total Commander? Odpověď je jednoduchá: Protože na mě působí jako program z prostředí Windows 3.11, nepřehledný a neohrabaný (koho proboha napadlo všude v rozhraní používat tučné písmo?). Možná takový ve skutečnosti není, ale jsem z těch lidí, pro které je "standardní vzhled a chování" programu dost podstatná věc.
SmartFTP
Pokud nemá Servant Salamander vestavěné FTP, musím samozřejmě používat nějaký externí program. SmartFTP splňuje všechny mé požadavky a nenarazil jsem na něm zatím na žádné negativum, které by stálo za zmínku.
Tary Command Line
Geniálně jednoduchá utilitka – usadí se vám v tray (oblast s ikonkami vedle hodin na hlavním panelu) a po stisknutí klávesy Pause umožní do okénka napsat název programu, který chcete spustit. Má automatické doplňování zapisovaných názvů (obdobně jako ho mají webové prohlížeče u adresy) a hlavně jde definovat vlastní aliasy (čili napíšete například "xls" a spustí se Excel). Chvíli trvá, než si na používání této utilitky zvyknete, ale pokud jste člověk, který má pořád obě ruce na klávesnici, ušetříte si neustálé klikání myší po ikonkách (nebo dokonce po menu Start) kdykoliv chcete spustit nějaký program.

Tak, pro dnešek by to stačilo, pokračování příště :-)