Průlet sítí: co vás ve škole nenaučí + Shirky a evoluce + trochu víc o Joel on Software

První dnešní odkaz vás zavede k docela starému (téměř klasickému) textu Claye Shirkyho In Praise of Evolvable Systems. Je o tom, proč ta sbírka naprosto nekonzistentních a (mírně řečeno) technicky nedokonalých protokolů, jež dnes tvoří internet, zvítězila nad mnohými sofistikovanějšími a promyšlenějšími řešeními. Vypadá to, že slečna evoluce, ať už biologická nebo technická, při svém výběru příliš nepřemýšlí. Ale její výsledky mají velmi dobrou šanci přežít a udržet se (viz též moje starší povídání).

Druhým odkazem budiž Michael McDonough’s Top Ten Things They Never Taught Me in Design School, což je článek o zkušenostech architekta Michaela McDonougha se svou prací, poukazující zejména na věci v profesním životě, na které ho škola příliš nepřipravila. Proč to sem píšu? Protože takřka všechny zásady, které autor zmiňuje, se dají docela dobře aplikovat i na svět vývoje software. Mnohokrát omílaná (a také mnohokrát kritizovaná) metafora, že tvorba programů se vlastně docela podobá stavbě budovy a že programátor je v podstatě architekt, má možná něco do sebe.

Na oba výše uvedené odkazy jsem narazil v diskuzích na serveru Joel on Software. Na tento server už jsem tu několikrát odkazoval, tak to dneska udělám znovu a trochu důkladněji :-) Za serverem stojí Joel Spolsky, bývalý program manager v Microsoftu a nyní zřejmě úspěšný podnikatel se softwarem. Své zkušenosti s vývojem programů Joel postupně sepisoval v podobě článků a uveřejňoval na svých stránkách, což mu díky jeho schopnosti vystihnout jádro věci přineslo brzkou popularitu. Pokud máte třeba teď o víkend čas, tak si určitě projděte jeho archiv. Je to opravdu na dlouho (sám jsem se tím kdysi prokousával několik dní), ale velká většina článků je rozhodně hodnotné čtení, které vám pravděpodobně dost rozšíří obzory.

Až dočtete články, můžete se podívat do diskuzního fóra, kde můžete strávit dalších mnoho hodin sledováním podnětných diskuzí (a občas i přispíváním do nich). Narozdíl od jiných serverů jsou zde diskutující většinou fundovaní, dobře vědí o čem mluví, a číst diskuze je proto opravdu požitek.

Jak je asi vidět, Joela tu poněkud nekriticky vychvaluju. Pravdou je, že občas se nechá strnout k přílišnému zjednodušení, jindy zas vidí svět trochu jednostrannou optikou a také se nebrání otevřeně na svém serveru propagovat svou firmu. Rozhodně to ale podle mě nic nemění na faktu, že jeho články považuju za téměř povinné čtení po každého, kdo se chce vývojem software zabývat opravdu profesionálně – pokud je tedy toto vůbec v ČR možné...