Vy ještě neznáte Groovy?

Pokud vám název Groovy nic neříká, neděste se – do dneška (vlastně už včerejška) odpoledne jsem na tom byl stejně. Pak jsem ale objevil odkazované stránky a už se počítám mezi poučené :-)

Začnu trochu ze široka: Asi tak od doby, co umím programovat, se pídím po ideálním jazyku pro tvorbu aplikací (myslím teď klasické desktopové – weby apod. teď nechejme stranou). Můj názor se samozřejmě s věkem a rostoucími zkušenostmi postupně měnil a ustaloval.

Dlouhou dobu to u mě vyhrával Object Pascal, jenže časem jsem odvykl jeho syntaxi ve prospěch té { céčkové; } (důvodem bylo, že jsem toho dost naprogramoval v C, JavaScriptu a PHP, díky čemuž jsem postupně přišel dříve nenáviděným složenicím na chuť). Pak se má pozornost přesunula na Javu. Ta se zdála být fajn, ale měla své mouchy (ušetřím vás podrobnějšího rozboru, prostě to "nebylo úplně ono"). Před půl rokem jsem si pro změnu trochu hrál s Pythonem, kde mě zaujala jeho přehlednost, expresivita a "lots of syntactic sugar" – jenže to vyvažovaly občasné syntaktické/sémantické "hacky", které dojem z tohoto jazyka kazily. Hledání nakonec skončilo u toho, že se musím někdy (až napíšu všechny zápočťáky, dodělám všechny rozdělané projekty, třikrát překopu svoje stránky, konečně si koupím bicí a naučím se na ně hrát, podívám se na norské fjordy a splním všechna svá předsevzetí učiněná za posledních pět let) pořádně podívat na C#.

Dnes jsem objevil Groovy. Stručně řečeno je to dynamicky typovaný jazyk ze syntaxí Javy a expresivitou Pythonu s mnoha prvky vypůjčenými i odjinud. Na první přiblížení vypadá velmi pěkně, elegantně a nechybí mu ani správná dávka pragmatičnosti. Do detailů tu zabíhat nebudu  – doporučuju proklikat odkazy na titulní stránce Groovího webu a přečíst si stručného průvodce. Momentálně mám pocit, že programovat v něčem takovém by mohla být docela radost.

Ještě jsem nezmínil jednu velice důležitou věc – Groovy se kompiluje přímo do bytecode Javy, a tak lze tyto dva světy mezi sebou velice snadno propojit. To je jak výhoda, tak nevýhoda. Výhoda proto, že všechny Javovské knihovny – a že jich není málo – jdou automaticky využívat v Groove, čímž se eliminuje problém nedostatku knihoven, který často brání v rozšíření novým nadějným jazykům. Nevýhodou může být právě přílišná spjatost s touto platformou.

Závěr? Ten si utvořte sami. Pokud vás Groovy zaujal, projděte si výše zmíněné stránky, nainstalujte binárku a můžete se pustit se do zkoumání nového světa. A jestli vás moje naopak povídání o tomto jazyku jen unudilo, nevadí. Země se bude točit dál pořád zhruba stejně...