O pádech aplikací a jiných chybách

Dialog doprovázející pád aplikace ve Windows XP

Myslím, že okno na obrázku skoro všichni dobře znáte (aspoň pokud používáte Windows XP). Aplikace prostě padají, data se ztrácejí, život jde dál...

V Microsoftu se ale proti tomu rozhodli bojovat, a tak můžete informace o pádu odeslat do Microsoftí centrály, kde se jimi opravdu budou zabývat a pokud nebudete jediní s touto chybou, tak se ji pravděpodobně pokusí v příští verzi programu odstranit (pokud za ni skutečně může jejich kód). Aspoň to tvrdí zaměstnanec Microsoftu Chris Pratley ve svém blogu.

Ve svém článku se zabývá tím, jak technologie Watson (což je kódové jméno pro těch pár tisíc řákdů kódu stojících za výše zobrazeným dialogovým oknem) zlepšila kvalitu Microsoftích aplikací, konkrétně Microsoft Office. Věřili byste třeba, že 27% všech pádů způsobovala jedna jediná chyba?

Téma chyb v softwaru a jejich opravování pak probírá v navazujícím příspěvku. Mimo jiné se dovíte, že mnohem důležitější, než aby byl při vydání daný produkt 100% bezchybný, je snaha nezavléct do něj chyby úpravami na poslední chvíli. A na závěr pak Chris popisuje jednu z nejobskurnějších a nejhůře odhalitelných chyb, se kterou se setkal – až do přečtení jeho článku jsem nevěřil, že něco takového je vůbec možné. Takže si ho jděte pro vlastní poučení přečist taky.