HTML5 není pohádka

Michal Malének napsal v pátek článek, ve kterém se vyjadřuje skepticky o rychlosti vývoje webových standardů a jejich reálné nasaditelnosti v blízké budoucnosti. Na mušku si přitom bere především CSS3, ale také HTML5.

Když pominu to, že Michal si nevšiml, že nemálo věcí z CSS3 a HTML5 dnešní prohlížeče už nějakou dobu podporují (teď nemluvím o IE, to je včerejší prohlížeč) a dají se používat, zaujal mě v článku tento odstavec:

"S novými verzemi HTML je to prašť jako uhoď - je to sice hezká pohádka, ale v praxi se nebojím, že by někdo začal v brzké době tvořit v HTML 5 jiné stránky, než ty, které budou o HTML 5."

Tohle tvrzení je natolik kategorické, že jsem se rozhodl ho popřít :-) Jak? Převedl jsem své stránky z XHTML 1.0 Strict do HTML5.

Převod mě stál asi půl hodiny času a provedl jsem jen a pouze tyto čtyři úpravy:

  1. Změnil jsem deklaraci DOCTYPE na <!DOCTYPE html>.
  2. Odstranil jsem atribut xml:lang z elementu <html>.
  3. Odstranil jsem atribut profile z elementu <head> (byl tam kvůli XFN).
  4. Z obsahu webu jsem vymýtil element <tt>, který v HTML5 jakožto čistě prezentační není podporován.

Výsledek si můžete zkontrolovat v experimentálním HTML5 validátoru.

Stránky ve všech běžných prohlížečích vypadají a fungují stejně dobře, jako před převodem. Doufám, že to ukazuje, že HTML5 není žádná pohádka, ale věc, která je i ve stádiu pracovního návrhu W3C použitelná a reálně nasaditelná. (Důvodem je samozřejmě to, že při vývoji HTML5 je kladen velký důraz na kompatibilitu s "obsahem tam venku").

K převodu ještě několik poznámek:

  1. Stránky jsem nekontroloval podle specifikace, jen podle experimentálního validátoru, který pochopitelně z principu nemůže zachytit všechny prohřešky. Nicméně si podle svých znalostí HTML5, svého kódu a vlastností použitého validátoru myslím, že žádná konstrukce, která je v rozporu se současnou podobou HTML5, by na webu být neměla. Pokud se mýlím, dejte vědět, opravím.
  2. HTML5 je pracovní návrh a bude se ještě měnit; pokusím se své stránky na změny průběžně adaptovat.
  3. Přemýšlím, jestli mé stránky nejsou první reálný web v HTML5 v ČR. Netušíš, Martine? :-)