Ostrava on Rails

Za několik hodin s Martinem odjíždíme na Ostrava on Rails – první konferenci o Ruby on Rails v Čechách. Jak o mě někteří vědí, poslední cca rok se o Ruby a Rails poměrně intenzivně zajímám, takže na téhle akci nemůžu chybět. Navíc je to i malé dobrodružství (několikadenní výprava do neznámého města na druhém konci republiky) a vytržení z nudné pražské reality.

S blížící se konferencí se na českém webu začalo o Ruby a Rails docela mluvit. První vlaštovkou bylo založení diskuzního fóra. Tento týden pak Karel Minařík založil na téma Ruby on Rails blog. První dva příspěvky v něm vysvětlují filozofii jazyka Ruby a jak na ni framework navazuje. Jsou moc hezky napsané (článek s odkazem do Filosofických zkoumání Ludwigga Wittgensteina se hned tak nevidí :-) a rozhodně je doporučuji k přečtení každému, kdo o Ruby a Rails zatím jen slyšel a rád by se dověděl víc – lepší úvodní text na toto téma jsem zatím nečetl (a to včetně anglických zdrojů).

Otázkou je, jak je framework silný, jakou má budoucnost a zda se ho vyplatí už dnes používat. Martin Michálek vidí především dva problémy: Není jisté, zda Rails opravdu objektivně něco přinese oproti (třeba) PHP a dále může být problém sehnat programátory. Pod jeho příspěvkem se rozvinula zajímavá diskuze, ve které najdete mj. i můj názor na oba problémy.

Co říct na závěr? Že se na Ostrava on Rails docela těším (jak na přednášky, tak na předpokládaný neoficiální program) a když se tam objeví něco zajímavého, snad si najdu čas o tom napsat (pokud to už dřív neudělají jiní).