Několik webů pro programátory

V programátorské sekci Redditu se před několika dny rozjelo zajímavé vlákno, ve kterém se autor ptá ostatních uživatelů Redditu, zda znají nějaké weby se zajímavým obsahem pro programátory.

Odpovědí mu byla záplava komentářů s odkazy. Některé z webů, které byly v komentářích zmíněny, znám a můžu je doporučit:

Y Combinator Startup News
Web fungováním podobný Redditu, ale zaměřený na startupy. Neřeší se tam jen technické věci, protože startupy nejsou zdaleka jen o nich. Výhodou je silná komunita inteligentních a zapálených lidí (především účastníků programu Y Combinator Paula Grahama).
Lambda the Ultimate
Web zaměřený na programovací jazyky, především ty esoteričtější. Značné množství příspěvků jsou upozornění na zajímavé věděcké články spíše teoretičtějšího rázu. Pro mě osobně velký zdroj PDFek ve složce "To Read" :-)
WikiWikiWeb
První wiki na světě, založené Wardem Cunninghamem. Obsahuje spoustu materiálů o problémech softwarového inženýrství a především objektově orientovaného programování. Spousta moudrosti, zkušeností a námětů k přemýšlení.
Artima.com
Na Artimě vycházejí zajímavé články a i některé blogy nejsou špatné. Nejvíc mě ale na tomto serveru zaujala sekce rozhovorů. Najdete zde rozhovory s lidmi jako Anders Hejlsberg (tvůrce Turbo Pascalu, architekt Borland Delphi a designer jazyka C#), James Gosling (tvůrce Javy), Andy Hunt a Dave Thomas (známí Pragmatic programmers), Scott Meyers (autor slavné knihy Effective C++) nebo Martin Fowler (známý refaktorizátor).

Myslím, že z dobře vedených rozhovorů s chytrými a zajímavými lidmi člověk může pochopit, jak a proč přemýšlí a přistupují k problémům a hodně se z toho naučit. A jako bonus také zjistí, proč jsou některé současné technologie navržené právě tak, jak jsou.