Přednášky, které mi otevřely oči

Většina přednášek na vysoké škole je průměrných. Několik málo vyniká a jsou skvělé, jiné zas nestojí za nic. A pak jsou takové, které vás hluboce poznamenají a v nějaké oblasti zcela změní vaše myšlení. Otevřou vám oči a vy najednou vidíte věci, které byly předtím skryté.

Moje myšlení zcela jistě změnily přednášky dvě:

Úvod do Unixu a TCP/IP

V prváku, kdy jsem tuto přednášku absolvoval, jsem byl typický windowsář. Linux jsem si jako většina matfyzáků někdy nainstaloval a chvíli si s ním hrál, abych ho při nejbližším formátování zas smazal. Opakováno několikrát.

Libor Forst, který Úvod do Unixu a TCP/IP přednáší, mi ale ukázal, jaká v Unixu skrytá síla. (Původně jsem chtěl napsat "krása", ale to by nebyla pravda. Unix je hack.) Především v jeho příkazové řádce, souvisejících nástrojích a skriptování.

Od té doby ve mě dřímal unixák. Nejdřív byl latentní, potom se začal projevovat instalací Cygwinu, postupným psaním skriptů v bashi místo WSH, a skončilo to u úvahy: "Prakticky všechny nástroje, které používám, jsou buď nativně unixové nebo multiplatformní – tak proč je vlastně používám na Windows?".

Několik týdnů poté už na mém notebooku běželo Ubuntu. A běží doteď.

Ekonomie

Jiřího Kameníčka, co ekonomii dříve přednášel, nemá mnoho lidí z různých důvodu rádo. Mě ale jeho přednáška zaujala především nekonvenčním pojetím, minimem vzorců, důrazem na hledání souvislostí, příklady, atd. Pochopil jsem, že ekonomie je přirozený mechanismus, že její zákonitosti vycházejí ze zákonitostí jednání lidí. Po absolvování přednášky jsem ekonomii najednou viděl všude a spousta různých věcí mi byla mnohem jasnější. To trvá dodnes.

A ne, nemyslím si, že by to tak bylo, pokud bych absolvoval klasickou ekonomii "vzorečkovou a biflovací".


Tímto bych chtěl poděkovat výše uvedeným přednášejícím za jejich přednášky. Zároveň se chci zeptat především současných studentů vysokých škol: Máte podobné zkušenosti? Otevřely vám také některé přednášky oči způsobem, který jste nečekali? Docela by mě to zajímalo.

Komentáře jsou vám k dispozici a jsem si jist, že zamyšlení a případná odpověď o zkouškové přijde vhod jako malá relaxace od učení :-)