Průlet sítí, aneb další vývrh převážně programátorských odkazů

UNIX History, Windows History, Computer Languages History
Už dřív jsem tu upozorňoval na hezké schémátko vývoje programovacích jazyků. Nedávno jsem narazil na stránky Érica Lévéneze, kde se vyskytuje podobdné schéma, a krom toho i přehled historie Windows a UNIXu.
Advice for Computer Science College Students
Další Joelův článek, tentokrát s radami pro studenty informatiky. Ač psán s ohledem na zvykosti v USA, i čeští studenti si z něj určitě mohou něco vzít. Osobně musím se všemi Joelovými doporučeními téměř bezvýhradně souhlasit.

Když už jsem (zase) u Joela, možná stojí za zmínku jedno vlákno v jeho diskuzním fóru – po troše scrollování se v něm dovíte spoustu zajímavých detailů o objektovém modelu Excel Basicu, který Joel navrhoval. Mnohá pravidla, kterých se při návrhu držel, později "prosákly" do COM i jinam a jsou dodržována dodnes.
dp.SyntaxHighlighter
Hezký zvýrazňovač syntaxe pro různé programovací jazyky, určený k použití na webových stránkách a napsaný v JavaScriptu. Umí zvýrazňovat HTML, XML, PHP, JavaScript, C#, VB/VB.NET a SQL. Můžete se podívat na ukázky.

Trochu mi na něm vadí, že kód, který chcete zvýraznit, musí být uzavřen v elementu <textarea> a jazyk je nutné vyznačovat atributem language. První nedostatek narušuje vzhled při vypnutém JavaScriptu, druhý zas není validní (X)HTML. Kdyby tyto nedostatky zvýrazňovač neměl a podporoval navíc jazyk Java, už bych ho touhle dobou zapracovával do svých stránek. Přeci jen, nějaký ten zdroják se v mých článcích občas objeví a ruční zvýrazňování přes PSPad už mě nebaví.
Damien Katz
Na stránky Damiena Katze jsem se dostal skrze jeho článek o přepisu interpreteru Formula Language v Lotus Notes. Je to čtivě napsaný příběh jednoho programátorského "dobrodružství" se šťastným koncem. Z dalších Damienových textů mě zaujal příspěvek Great hackers care about productivity, který reaguje na články Paula Grahama Great Hackers a The Python Paradox. Celá debata se točí okolo toho, co dělá programátory opravdu dobrými programátory, jaké nástroje používají a hlavně proč. Moc moc zajímavé.
SQL Injection Attacks by Example
Protože o počítačové bezpečnosti dneska mluví snad i prodavačky v supermarketu, můj poslední odkaz se týká tohoto tématu. Zmiňovaný článek je z dnešní sbírky odkazů specifický tím, že jsem ho celý nečetl (naivně se domnívám, že to, co o SQL injection vím, mi k běžné práci stačí) a přidávám ho sem spíš proto, aby se poučili méně znalí čtenáři. Tak směle do toho!