"Optimized for Internet Explorer" naopak?

Anička, druhá nejznámější matfyzačka po Johance, redesignovala svůj weblog. Na tomto faktu není samo o sobě nic tak zajímavého, až na tu drobnost, že se vědomě rozhodla ignorovat Internet Explorer – alespoň co se týče PNG s alfa kanálem, které tento prohlížeč nepodporuje. Pokud vím, tak jsou to první české stránky, které nejsou optimized for IE, ale tak trochu optimized for everything-but-IE. (Pokud víte i o nějakých dřívějších, tak utruste zmínku v komentářích, ať tu nemlžím.)

Přiznávám, že mě Aniččiny stránky malinko naštvaly, protože mě předběhly. Stejný krok jsem chtěl udělat dřív (doprovázený patřičně jízlivým komentářem směrem k IE), ale jednoduše jsem ještě nedodělal nový design těchto stránek. V něm se to nepodporovanými  PNGčky s alfou a dalšími věcmi, co IE tak úplně nepobere, bude jen hemžit. (Samozřejmě, obsah webu použitelný bude, ale forma zkrátka nebude dokonalá.)

S pomalu ale jistě rostoucím podílem Gecka se uživatelé IE zkrátka musí připravit na to, že stránky se začnou rozpadat jim a ne "těm ostatním". Den, kdy se to začne stávat běžně, je sice ještě daleko, ale vzhledem k tomu, že mezi tvůrci stránek už IE dávno nedominuje (disclaimer: to je jen můj kvalifikovaný odhad, podložené to nemám), myslím si, že dřív nebo později se tlak na uživatele objeví.

Dnes si i obyčejní "pokročilí uživatelé" po instalaci Windows do počítače automaticky nainstalují WinAMP a BSPlayer, protože vestavěným Windows Media Playerem se MP3ky a filmy přehrávat rozumně nedají. A já doufám, že se za pár let dočkáme situace, kdy si z obdobného důvodu (s IE nejde rozumně používat web) budou všichni automaticky instalovat Firefox.