O jedné zvláštní přednášce

Jako každý sudý čtvrtek se i dnes večer konal seminář Filosofické problémy fyziky. Seminář je to spíš formálně, v praxi má spíš formu přednášky. Je to dost neobvyklý předmět – každá přednáška je věnována nějakému fyzikálnímu tématu, většinou se značnými přesahy do filozofie či matematiky. Přednášjící jsou obvykle Pavel Krtouš či Jiří Langer z Ústavu teroetické fyziky MFF UK, ale často jsou zváni jako hosté i osobnosti z jiných vědeckých ústavů či univerzit.

Na mě má tahle přednáška velmi zvláštní účinky. Z nějakého důvodu z ní odcházím skoro vždycky s dobrou náladou a hlavou plnou inspirativních myšlenek. Takovou moc na mě snad žádná jiná přednáška nikdy neměla. A pokaždé si po ní říkám, že by možná nebyl úplně marný nápad se vykašlat na počítače a skládání bitů a bajtů na úhledné hromádky (neboli programování), a jít radši studovat teoretickou fyziku, která ve čtvrtek večer vždycky náhle vypadá jako nejzajímavější věda na světě.

Tahle idea mi většinou vydrží tak do víkendu, kdy převládne realističtější pohled na věc – například si uvědomím, jak moc mě baví počítače a informatika, kterou studuju teď, a taky mi dojde, že jednoduše nemám na to, přinést světu ve fyzice něco nového (na to prostě nejsem dost chytrý). Ale malý kousek té myšlenky ve mě vždycky zůstane a hlodá a hlodá...

Mimochodem, dnes se na přednášce probíralo prazvláštní téma – alternativní přístup k nekonečně malým a nekonečně velkým veličinám v matematice, neboli takzvaná nestandardní analýza. Je velmi obohacující vidět, že minimálně celý první semestr přednášky z matematické analýzy (limity, derivace, integrály...) se dá postavit na úplně jiné (podle mě možná intuitivnější) základy a zcela se obejde bez klasické "ε-δ gymnastiky", která ostatně vznikla poněkud uměle při pozdějším zpřesňování do té doby poměrně vágní teorie infinitezimálního počtu.

Pokud vás toto téma zajímá, Pavel Krtouš zveřejnil na stránkách přednášky materiály (1, 2), ale obávám se, že bez jeho skvělého výkladu z toho stejně moc nepochopíte.

Závěr? Pokud to tady čte nějaký matfyzák (či budoucí matfyzák), tak mu můžu tenhle seminář jen a jen doporučit. A pokud ho nezaujme téma, možná pomůže jako motivace jeden kredit získaný prakticky zadarmo :-)

A co nematfyzáci? Ti, pokud to náhodou dočetli až sem, možná pochopili, že na téhle škole občas žijeme tak trochu v jiném, ale moc pěkném, světě...