Průlet sítí: Dvakrát o Windows + vyjádření mezilidských vztahů pomocí odkazů

Máte na starosti tým 5 000 programátorů a testerů? Zabírá zdrojový kód vašeho projektu přes 50 GB místa a má okolo 400 000 souborů? Pravděpodobně ne, ale tohle jsou přesně čísla charakterizující vývoj operačního systému Windows (v dobách Windows 2000, teď vše bude pravděpodobně ještě o mnoho dramatičtější). Jak se vůbec dá organizačně zvládnout vývoj takového obrovského projektu se můžete dozvědět v prezentaci Windows: A Software Engineering Odyssey, jejímž autorem je zaměstnanec Microsoftu Marc Lucovsky.

A u Windows ještě zůstaneme, na MSDN totiž vyšel článek rozebírající implementaci kritických sekcí v tomto systému. Docela zajímavé čtení, mimo jiné se znovu utvrdíte ve známém faktu, že ve vnitřnostech Windows je místy obrovský zmatek. Viz třeba tato perla (řeč je o struktuře RTL_CRITICAL_SECTION_DEBUG):

This companion to the RTL_CRITICAL_SECTION contains a collection of matching fields with widely disparate roles: two are mysterious, the next two provide the keys for understanding the structure of the critical section chain, two are Siamese twins, and the final two are unused.

Hmm...

Nakonec vám řeknu něco o tom, jak dosáhnout sociálně-sémantického webu současnými prostředky. (To zní docela vznešeně, co?) Trochu přeháním, idea návrhu XFN (XHTML Friends Network) je v jádru vcelku prostá: Když budete někde na své stránce/blogu uvádět odkaz na osobu, vyznačte do něj vztah k této osobě pomocí atributu rel. Třeba takhle:

<a href="http://www.majda.cz/" rel="friend colleague">David Majda</a>

XFN v postatě hlavně definuje, co lze do atributu napsat a jaký to má přesný význam. Pokud se XFN bude řídit dostatečné množství lidí, mohla by takhle vzniknout docela zajímavá "vztahová síť" a chytré vyhledavače by pak mohly najít třeba všechny spolupracovníky, přátele, ženy a milenky :-) dané osoby, pokud na ně dotyčný někde odkazoval. Dle mého skromného názoru je to dobrý nápad a mohl by se uchytit – zejména proto, že je to extrémně jednoduchá věc, využívá už existujících možností jazyka (X)HTML a nenutí autory učit se nic nového.