Potřebujete wiki? Co takhle DokuWiki?

Malé týmy a firmy, pracující společně na nějakém projektu, často potřebují sdílet spoustu dokumentace – specifikace, návrhy, seznamy úkolů, různé interní FAQ a návody. Klasická metoda – zřídit webovou stránku a editovat jí – se ukazuje pro tyto potřeby většinou nevhodná, a to ze dvou důvodů:

  1. HTML je na to zbytečně složitý a "ukecaný" jazyk, který se v podobě zdrojáku needituje zrovna nejpohodlněji.
  2. Systémy pro správu obsahu v HTML většinou nejsou dostatečně flexibilní – zejména přechod od prohlížení stránek k jejich editaci je docela dlouhý, stejně tak definice struktury a přidávání nových stránek. 

Kvůli naznačeným nevýhodám se začaly používat systémy wiki. V nich jsou stránky zapsané ve speciálním značkovacím jazyce, který je velmi jednoduchý a blízký běžnému textu (čili je čitelnější a lépe editovatelný než HTML), a z tohoto jazyka se transformují do HTML. Když si prohlížíte nějakou stránku, je přechod k její editaci otázkou stisknutí jednoho tlačítka. Vytvoření nové stránky pak znamená vytvoření nového interního odkazu vedoucího "do nikam", a kliknutí na něm. Wiki je prostě tak jednoduché, že jednodušší už snad ani být nemůže.

Před několika měsíci jsem dospěl k názoru, že by se nám nějaké wiki ve firmě hodilo. Strávil jsem několik hodin googlením, stahováním, zkoušením a zavrhováním různých wiki. Wiki systémů je strašně moc, ale žádný mi zcela nevyhovoval. Před několika týdny, když už jsem hledání dávno vzdal, jsem ale úplnou náhodou narazil na DokuWiki. Je to wiki systém přímo šitý na míru potřebám vývojářů a od první chvíle se mi moc líbil. Tady jsou jeho základní přednosti:

DokuWiki v akci

Výše uvedené vlastnosti byly všechno, co jsem potřeboval. (DokuWiki toho umí samozřejmě ještě trochu víc – o tom už se přesvědčte sami.) V současné době DokuWiki používám už na dvou různých místech (krom firmy jsem ho prosadil i do našeho školního týmového softwarového projektu) a na obou jsou s ním všichni zřejmě spokojeni. Já osobně jsem zatím nenarazil na jediný závažnější nedostatek. Jedinou drobností je, že mi DokuWiki občas shodí IIS ve Windows XP. Ale naštěstí je toto chování deterministické, dá se mu vyhnout, a navíc to pravděpodobně není chyba samotného DokuWiki, ale spíš PHPka nebo IIS. Na Apachi běží DokuWiki bezvadně.

Pokud tedy uvažujete o nasazení nějakého wiki, nebo už nějaké používáte a nejste s ním spokojeni, vyzkoušejte si DokuWiki. Podle mě je to pro výše uvedené účely zdaleka nejlepší systém, který je k dispozici, a můžu ho jen a jen doporučit.