Dvě zajímavé studie, trocha kritiky Microsoftu a něco o GMailu

První studie je od Motoroly a týká se vlivu mobilních telefonů na život lidí. Najdete v ní třeba pár zajímavých postřehů týkajících se rozdílného přístupu mužů a žen k těmto hračkám, nebo odlišností v "mobilní etiketě" mezi jednotlivými národy a kulturami. Na druhou stranu, na většinu věcí zde uvedených by asi většina lidí s dostatečnými zkušenostmi přišla sama – nic příliš překvapivého od studie nečekejte.

Druhá studie pochází z Microsoft Reserach a týká se budoucích směrů ve vyhledávání na internetu. Píše se v ní o algoritmu Block Level PageRank, který je podobný klasickému Googlímu PageRanku, ale přitom každou stránku nechápe jako jeden celek, ale rozdělí ji na jednotlivé části (vychází přitom z layoutu, tedy toho, jak je stránka zobrazena v prohlížeči) a odkazy v těchto částech posuzuje odděleně (například víceméně ignoruje hlavičku, patičku nebo postranní navigaci). Studie je docela zajímavé čtení (pokud vás tedy neodradí trocha použité matematiky) a naznačuje, že se ve vyhledávacích technologiích dříve či později určitě dočkáme zajímavých novinek.

Nepřestává mě ale fascinovat fakt, že ačkoliv má Microsoft zřejmě špičkové odborníky na tuto problematiku, tak doteď nezprovoznil použitelné vyhledávání na MSDN a já tam musím hledat Googlem pomocí site:msdn.microsoft.com.

Když už jsem u toho, tak mi to nedá a musím říct, že vyhledávání je obecně jedna z Microsoftích velkých slabin. Krom MSDN to dokládají i jiné příklady:

Microsoft prostě pořádné vyhledávání udělat neumí a nebo spíš nechce.

Mimochodem, odkaz na druhou studii jsem našel na weblogu Milana Kryla. Ze stejného zdroje pochází i zajímavá prezentace o možnostech e-mailového systému GMail (PPT, PDF). Přiznám se, že se mi líbila a GMail vypadá opravdu propracovaně a moc a moc lákavě. Zatím ale jeho svodům podlehnout nechci, protože potřebuju mít své maily dostupné i off-line a 24/7 připojení k internetu po značnou část roku nemám. Ale až bude Eurotelí CDMA fungovat prostřednictvím PCMCIA modemu, možná se situace změní. Uvídím.