The Web moves again?

Na poli vývoje webu a webových prohlížečů se po dlouhé době opět začíná dít něco zajímavého. Jak psal Joel, web se během let úplně mimovolně vyvinul z prostředku pro zveřejňování strukturovaných dokumentů v aplikační platformu, a to dost možná dokonce nejrozšířenější vůbec. Problémem ovšem zůstalo, že web na to nebyl od základů stavěný a webové aplikace se oproti těm desktopovým prostě píší špatně a mají spousty nedostatků.

Několik let se omílaly myšlenky okolo "nového lepšího webu", s novými jazyky a technologiemi (vesměs založenými na XML), ale vše časem víceméně vyšumělo, protože HTML bylo prostě "dostatečně dobré", aplikace se v něm se skřípěním zubů tvořit daly, a náklady na generační posun se prostě zdály příliš velké. A hlavně Microsoft neměl zájem na dalším zlepšování webu.

Pár lidí okolo prohlížečů Mozilla a Opera si uvědomilo, že tudy cesta nevede. Bude nutné se smířit s tím, že HTML tu prostě je a vycházet z něj. A tak se zrodila iniciativa WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group), která má za cíl připravit návrhy na vylepšení HTML pro lepší vývoj aplikací inkrementální cestou – jako tomu bylo na počátku vývoje webu. Trochu zjednodušeně jde o přidávání nových tagů a atributů do (X)HTML bez narušení těch starých.

Upřímně řečeno, tahle iniciativa je mi moc sympatická. Když si tak pročítám navrhovanou specifikaci Web Forms 2.0, říkám si jen, jak jsme bez toho všeho vůbec mohli 10 let žít. Že by svítalo na lepší zítřky?

Kdepak, tak snadné to zase nebude. Nejdřív se musí vše sepsat, pak implementovat a nakonec implementaci rozšířit mezi uživatele. Zejména to poslední není lehký úkol, zvlášť když má Internet Explorer pořád převahu cca 90%. Ale to se může do pár let změnit. Výhodou na straně WHATWG je zde právě to, že vše vychází z "osvědčeného" HTML a velký důraz je kladen na zpětnou kompatibilitu, takže aplikace by měly jít používat i se prohlížeči, které nová rozšíření nebudou přímo podporovat. Jak konkrétně toho bude dosaženo už přenechejme expertům.

Pozitivní událostí poslední doby je i to, že Microsoft po letech opět dává dohromady tým Internet Exploreru s cílem vylepšit IE. Otázkou je, nakolik je to jen marketingový trik mající za cíl zabránit uživatelům v odchodu z platformy IE a kolik se toho nakonec v nějaké nové verzi Exploreru objeví. Ať už to ale dopadne jakkoliv, je to poprvé od doby válek prohlížečů, co byl Microsoft konkurencí přinucen na poli webu něco udělat (nepočítám-li blokování vyskakovacích oken, které s sebou nese Windows XP Service Pack 2).

Dějí se i další věci – podle Dava Hyatta Apple připravuje do nového vydání svého operačního systému funkci zvanou Dashboard – jednoduché malé HTML aplikace, postavené ale interně nad jádrem prohlížeče Safari – WebKitem. Vypadá to, že HTML jako vývojová platforma slaví další úspěch. Na druhou stranu, Dashboard až příliš připomíná neslavné Microsoftí pokusy s Active Desktopem – všichni dobře víme, jak skončily. Možná to ale jen Microsoft udělal špatně a Apple se poučí, nebo v době vydání Windows 98 (ty první Active Desktop obsahovaly) ještě nebyl svět dostatečně připravený. Budoucnost ukáže víc.

S Dashboardem bylo nutné provést několik rozšíření HTML – sympatické je, že to jsou rozšíření užitečná (tj. mají naději se prosadit i jinde než ve WebKitu), vývojáři Applu se přitom snaží o "minimal impact" vůči HTML a všechno navíc zasílají WHATWG k posouzení a konzultují s vývojářskou veřejností. To by Microsoft v životě neudělal.

Abych to nějak uzavřel – mám radost, když vidím, že se zase něco děje. Něco, co může (při obrovské dávce štěstí a jiných potřebných ingrediencí) ovlivnit svět internetu v mnohém k lepšímu. A všechny zde popisované aktivity budu určitě bedlivě sledovat a nadšeně o nich psát :-)

A ještě poznámky a odkazy: