Wikipedia má nový design + Brainfuck

Dneska jsem zjistil, že internetová encyklopedie Wikipedia má nový design. Přiznávám, že se mi o něco víc líbil ten starý – byl takový konzervativnější a hlavně používal patkové písmo, které je v delších textech čitelnější. Ale nová verze je taky pěkná, takže si asi rychle zvyknu.

Wikipedii používám už dlouho – hlavně její matematickou a informatickou část. Skoro vždycky, když se učím na nějakou zkoušku a něco nepochopím ze svých poznámek, tak zabrousím právě na Wikipedii a často je tam daná problematika vysvětlena docela srozumitelně. Většinou nechybí ani "pohled z jiného úhlu" a četné souvislosti, což pochopení látky nesmírně obohacuje.

Ale na druhou stranu to svádí ke klikání na okolní odkazy a z nich zas na další odkazy... a najednou jsou dvě hodiny pryč a já zjišťuju, že si místo učení čtu cosi pro vlastní zábavu. Jako třeba dneska – hledal jsem cosi o Turingových strojích a nakonec jsem se doklikal až k popisu programovacího jazyka Brainfuck. Název je opravdu výstižný – jak jinak nazvat jazyk, jehož příkazy tvoří znaky <, >, +, -, ., ,, [, ] a klasické Hello World v něm vypadá takto:

++++++++++[>+++++++>++++++++++>+++>+<<<<-]
>++.>+.+++++++..+++.>++.<<+++++++++++++++.
>.+++.------.--------.>+.>.

Kdyby na stránce o tomto jazyku nebylo uvedeno, kdo ho vymyslel, bez váhání bych to tipnul na nějakého hard-core matfyzáka :-)