Malá výtka pražskému dopravnímu podniku

Včera jsem se byl podívat na Dni otevřených dveří pražského metra v depu Kačerov. Pokud teď čekáte, že začnu popisovat, jaké to tam bylo, zklamu vás – měli jste tam jít :-) Stálo to za to. Ale tenhle příspěvek píšu z jiného důvodu.

Do depa jezdila speciální souprava. Ta se od té normální lišila jedinou věcí – česky psanými letáčky na okně. A pár stanic před Kačerovem v ní několikrát česky zaznělo, že tato souprava je speciální a jede do depa.

Asi už tušíte, kam tím mířím. Být cizincem, tak by mě hodně překvapilo, kdyby se zdánlivě úplně normální vlak metra nejdnou vynořil z podzemí na povrch a místo po své trase dojel do depa na jakousi akci. Představa, že bych tímhle metrem dejme tomu jel na vlak, který by mě měl zavézt přes půl Evropy domů... asi bych vraždil.

Je opravdu tak velký problém na ty cedulky připsat jeden anglický nápis navíc? Je tak těžké namluvit dvojjazyčné hlášení? Opravdu jsou lidé z metra tak omezení, že nevidí, jak velké procento cizinců metrem jezdí? Nemyslím, stačí jen chtít.

Mimochodem, stejné to bylo i po povodních, kdy vlaky metra rozhodně nejezdily tak, jak je namalováno na pláncích, které měli turisté ve svých průvodcích. A myslím, že pásmový provoz (tj. že souprava nejede až na konečnou, ale obrací se o pár stanic dřív) na lince B mate cizince také velmi úspěšně.