Průlet sítí: JavaScriptové odkazy + váš web v Safari + vylepšení formulářů v XHTML

Pixymu se podařila zajímavá věc, přemýšlet ve stejnou dobu o stejných věcech jako já. Takže napsal článek o tom, jak správně používat JavaScriptové odkazy a jeho doporučení se přesně kryjí s tím, co jsem si sám pro sebe ujasnil zhruba před týdnem. Pokud se zabýváte webem, určitě si článek jděte přečíst.

Pokud tvoříte webové prezentace, a se staráte o to, jak vypadají vámi vytvořené stránky v jiných prohlížečích než Internet Explorer a na jiných platformách než Windows, možná jste narazili na jednoduchý problém: Ne každý systém a ne každý typ počítače máte vždy po ruce. Třeba Linux si sice na počítač dokáže nainstalovat každý trochu technicky zručnější člověk, ale co takový Max OS X? Částečnou úlevou pro vás možná bude služba iCapture. Jednoduše zadáte URL vašich stránek a za pár vteřin je vidíte tak, jak by je zobrazil prohlížeč Safari na Macu. Velmi praktické. Co mě potěšilo, že všechny mnou vytvořené stránky se (až na některé drobnůstky) zobrazily tak, jak měly. Jo jo, dodržování internetových standardů se vyplatí...

Na a to nejlepší (a nejdelší) nakonec: Ian Hickson zveřejnil návrh na rozšíření formulářů v XHTML o několik novinek. Celá věc vznikla jako reakce na předimenzovanou a nesmyslně komplexní specifikaci XForms 1.0, která byla ostatně kritizována výrobci prohlížečů. Specifikace nemá žádný oficiální statut, ostatně jak říká sám Hixie:

It is the result of loose collaboration between interested parties over dinner, in various mailing lists, on IRC, and in private e-mail.

Cíle specifikace jsou zhruba následující (volně přeloženo z úvodu specifikace samotné):

Celá specifikace je velmi velmi velmi (opakuj 100krát) dobrý počin, narozdíl od XForms se dá přečíst za půl hodiny (aspoň její základy) a přitom vás celou dobu provází pocit "tohle mi přesně chybělo" (namísto pocitu vyjádřitelného nejlépe jako "holy shit", který jsem měl z XForms). Teď už zbývá ji jen doladit, schválit a hlavně implementovat!