Moje oblíbené utilitky II.

Pokračování seznamu užitečných programů, které dennodenně používám a vám by mohly ušetřit práci:

Xenu's Link Sleuth
Jednoduchá utilita, která prověří, zda jsou odkazy na nějaké webové stránce platné. Zadáte jí jen adresu kořenové stránky webu a ona rekurzivně proleze celým webem a nahlásí jakýkoliv chybný odkaz, včetně externích odkazů (volitelně). Několikrát už mě zachránila od ostudy, která by vznikla, kdybych stránky s neplatnými odkazy zveřejnil.
Miranda IM
Když jsem si kdysi dávno poprvé instaloval na počítač ICQ, dost jsem se zděsil – originální program měl asi 7 MB, navíc byl celý úplně šílený (odpudivý vzhled, zmatené ovládání, milion reklam a k tomu navíc zvuk houkající lokomotivy při startu). Naštěstí jsem časem objevil tuto pro mne plnohodnotnou náhradu, která má jen asi 1,5 MB a v novějších verzích podporuje i jiné sítě než ICQ (např. Jabber, IRC). Prostě program, který dobře dělá to, co má, a nic víc ani míň.
Adobe Universal PostScript Driver
Pokud občas potřebujete tvořit dokumenty ve formátu PS nebo PDF, tak se hodí tento prográmek. Po instalaci se v systému vytvoří virtuální tiskárna a pro převod dokumentu v libovolném formátu do PS stačí většinou zvolit v příslušném programu funkci tisku dokumentu a tuto tiskárnu vybrat. Případnou konverzi do PDF pak (alespoň v mém případě) hravě dokončí GhostScript po přebootování do Linuxu :-)
PSPad
Aneb to nejlepší na konec. Dlouho jsem hledal svůj programátorský editor. Byl jsem zvyklý na prostředí Borland Delphi a tak jsem hledal něco aspoň trochu podobného. Přes rkEdit a JEdit jsem se propracoval až k PSPadu. Autorovi za něj asi brzy pošlu nějakou formu odměny, protože mi ušetřil spoustu práce. Jen stručně: Příjemné a efektivní ovládání, zvýrazňování syntaxe snad všech rozumných jazyků, práce s projekty, propracované hledání a nahrazování v celém projektu, porovnávání souborů, integrace s nápovědou např. k PHP, a mohl bych ještě hodně dlouho pokračovat... Nejlepší je, že autor má ke svému programu opravdu "otcovský vztah" a stále ho vylepšuje, reaguje na podněty od uživatelů, opravuje chyby – prostě všechny ty věci, co já u svých programů nedělám :-) A abych se pochlubil: PSPad obsahuje i kousek mého kódu – zajišťuje převod z RTF do HTML.

Toť jest ode mne k tématu programů zdarma, které považuji za užitečné, vše. V komentářích si rád vyslechnu názory čtenářů...