The Old New Thing a další - aneb Microsoft zevnitř

V poslední době se děje zajímavá věc – zaměstnanci Microsoftu si začínají zakládat vlastní weblogy. Nevím, zda je to iniciativa zaměstnanců samotných, nebo za to můžou jejich šéfové, kteří mají snahu napravit image Microsoftu v očích veřejnosti a přiblížit ho lidem, ale každopádně se ven dostává spousta zajímavých informací.

První blog, na který jsem narazil, byl zápisník Raymona Chena, nazvaný The Old New Thing. Raymond byl (a je) u vývoje snad všech verzí Windows a píše hlavně o zajímavostech a historických souvislostech věcí v tomto OS. Věděli jste například, proč Windows 95 nenabootují na počítači s více než 1 GB RAM? Nebo proč je hlavní panel zrovna na spodním okraji obrazovky a hodiny na něm nezobrazují vteřiny? Krásně jsou na tom vidět dilemata, která musí vývojáři při vývoji systému řešit. A rozhodovat se mezi různými možnosti opravdu není jednoduché, když víte, že váš produkt budou používat miliony lidí po celém světě.

Většina Microsoftích blogů je na soustředěna na adrese blogs.gotdotnet.com, což napovídá, že většinu jich píšou vývojáři ze skupiny .NET. Nebudu tu vypisovat všechna jména a adresy blogů, které mě zaujaly (proklikat se seznamem a vytvořit si vlastní názor určitě dokážete sami), ale vypíchl bych aspoň jeden případ: weblog Martyna Lovella, vedoucího vývojáře z týmu Visual C++. Martyn začal psát malý seriál, kde ukazuje, jaká úskalí v sobě skrývá obyčejné zavedení programu ("exáče") do paměti a jeho spuštění. Opravdu to není tak triviální, jak se zdá, a přiznám se, že se nemůžu dočkat dalších pokračování...