Boogie opět žije

Logo Boogie Před přibližně čtyřmi lety jsem napsal Boogie – jednoduchý prográmek na evidenci chyb a úkolů ve formě rozšíření pro Firefox (tehdy ve verzi 0.8). Psal jsem ho hlavně pro své potřeby a abych si vyzkoušel programování v XUL, ale když už jsem ho napsal, zveřejnil jsem ho na svém webu (pod licencí MPL). Nově nabyté zkušenosti s programováním v Mozille jsem pak sepsal v krátkém článku.

Program nějakou dobu visel na mých stránkách, ale časem se stal neaktuálním (přestal fungovat s novějšími verzemi Firefoxu). Pro sebe jsem si Boogie průběžně aktualizoval a mírně vylepšoval, ale nové verze jsem nikdy nezveřejnil – popravdě jsem se nechtěl rozptylovat starostmi o další uživatele (kdo jednou veřejně vydal nějaký program, dobře ví, o čem mluvím). Také se mi nechtělo opravovat drobné chyby, které mě osobně nevadily, ale program s nimi veřejně vydat nešlo.

Boogie tedy pomalu zastarávalo (je to to Boogie), až jsem ho z webu při redesignu na podzim 2006 smazal. Myslel jsem, že tím příběh Boogie skončil.

Před 14 dny mi ale napsal Ondřej Donek – potřeboval jednoduchý bug-tracking software a vzpomněl si právě na mé Boogie. Oprášil ho, rozběhal na XULRunneru (funguje tedy jako samostatná aplikace), dopsal několik nových funkcí, vylepšil uživatelské rozhraní, napsal spot se stručným popisem úprav a s obrázky nové verze a nabídl ji ke stažení.

Z Ondrova mailu jsem měl velkou radost – je to hezký malý příklad, jak zveřejnění zdrojového kódu může znovu pomoct oživit projekt, o který už jeho původní tvůrce nemá zájem. A já doufám, že Ondra si na Boogie najde čas a bude ho dále vyvíjet. Myslím totiž, že toto rozšíření má při troše snahy a správně cílené propagaci šanci stát se jedním z nejrozšířenějších rozšíření Firefoxu pro vývojáře. Byla by velká škoda, kdyby místo toho podruhé umřelo.