Dojmy z Ostrava on Rails

Včera jsem se vrátil z Ostrava on Rails – první české konference o frameworku Ruby on Rails.

Konference trvala dva dny. Pátek byl placený, zaměřený spíš na pokročilejší uživatele, přednášeli zahraniční přednášející a byl velmi povedený. Sobota byla zdarma, zaměřená na začátečníky, přednášeli čeští přednášející a nebyla až tak povedená.

Napsali jinde

Jak se dalo čekat, než jsem se po příjezdu rozkoukal, objevily se spoty, které obsah konference shrnují:

Pokud se objeví další příspěvky, seznam odkazů aktualizuji.

Páteční vrchol

Vrcholem pátečního programu (a asi celé konference vůbec) byla prezentace Development of the e-commerce system (shopify.com) od Tobiase Lütkeho. Byl to moc hezký popis zkušeností s nasazením Rails na poměrně velkém projektu. Osobně mě prezentace přesvědčila, že Railsy opravdu fungují a je na nich možné úspěšně vystavět podnikání.

Kromě technických věcí Tobias hovořil i o tom, jak to v jejich startupu funguje po organizační stránce. V Shopify nepoužívají bug-tracking systém, žádný kód není někým "vlastněn" a zajímvá je i filozofie přístupu k chybám: pokud oprava zabere méně než 30 minut, chyba je opravena hned. Vzorový agile development.

Úplně nejvíc mě ale dostala věta "We did not work too hard" na jednom ze slajdů. Pro startupy je totiž obvyklé, že vás pohltí a krom práce zbývá minimum času na cokoliv jiného. Tobias naproti tomu hovořil o tom, že na programování je schopný se soustředit jen několik hodin denně (přesné číslo jsem přeslechl) a že je lepší být odpočatý a pracovat jen pokud se na to cítíte, než se zbytečně honit.

Vůbec, z rozhovorů s lidimi na konferenci mám dojem, že okolo Rails se pohybují samí "pohodáří" – lidé, kteří se zvládnou uživit, dělat co je baví a přitom si plnými doušky vychutnávat život. Možná to nějak souvisí s filozofií Ruby.

"Věřím, že – alespoň do jisté míry – je smyslem života být šťastný. Na základě tohoto přesvědčení je Ruby navrženo tak, že je nejenom snadné, ale i zábavné v něm programovat. Ruby vám umožňuje soustředit se na kreativní stránku programování, a nepřidělává vám další starosti."

— Yukihiro Matsumoto, autor Ruby (překlad převzat od Karmiho)

RailsHosting.cz

V sobotu se mi popravdě líbila jen jedna přednáška: Ruby on Rails deployment od Jiřího Kubíčka. Jejím hlavním bodem bylo představení služby RailsHosting.cz, kde si účastníci konference mohou na dva měsíce zdarma vyzkoušet hostování aplikací v Rails. Na službě je skvělé to, že není problém si Railsy nezávazně osahat a vytvořený web v případě potřeby převést na placenou variantu hostingu na sdíleném serveru a později třeba na samostatný server či cluster. Jasně viditelná a bezproblémová cesta vpřed pro úspěšnou aplikaci.

Na Jiřím Kubíčkovi bylo během přednášky vidět, jak dobře celé problematice rozumí a hlavně jak nadšený pro celou věc je. Člověk, pro kterého je práce radostí. Lidem, jako je on, své aplikace rád svěřím – nadšení totiž na rozdíl od jiných věcí zvyšujících důvěryhodnost nejde předstírat.

Závěr

Myslím, že konference se jako celek povedla. Popravdě jsem čekal trochu větší účast, ale Ostrava je zkrátka daleko a Rails nejsou mainstreamová technologie. Pro mě osobně z konference vyplynul jasný závěr: Příští webová stránka či aplikace, kteru budu psát, bude v Rails. V pátek jsem viděl, že to funguje, a od soboty jsem si jistý, že ji mám kam dát.