Za dokonalejším kódem

V letošním letním semestru jsem si kromě role studenta vyzkoušel i roli učitelskou a na matfyzu jsem vyučoval seminář Dokonalý kód - Umění programování a techniky tvorby software (shoda názvu s jednou vědomostmi nabitou ale obtížně čitelnou knížkou není náhodná). Byla to velice zajímavá zkušenost, jejímž výsledkem jsou mimo jiné tři věci:

  1. Obdiv ke každému, kdo dobře učí, ať je to na vysoké, střední nebo základní škole. Dokud si to člověk nevyzkouší, nemá představu, kolik práce se za každou odučenou minutou skrývá.
  2. Zjištění, že opravování domácích úkolů mě opravdu, ale opravdu nebaví. Snad proto mi tak trvá.
  3. Slajdy.

Tento zápisek píšu kvůli upozornění na poslední bod – myslím, že se mi podařilo vytvořit poměrně ucelený materiál o programátorských postupech zlepšujících kvalitu kódu, se spoustou poznámek a odkazů na další texty. Bylo by škoda, kdyby o jeho existenci vědělo jen pár desítek studentů informatiky na MFF UK.

Slajdy jsou ve formátu HTML a dají se prohlížet jako text nebo jako prezentace (klikněte na odkaz "Spustit jako prezentaci" v pravém horním rohu). V textové podobě slajdy obsahují spousty poznámek, které se v prezentaci nezobrazují.

Textová podoba funguje ve Firefoxu, Opeře a Safari rozumně aktuálních verzí, prezentace běhá jen v prvních dvou jmenovaných prohlížečích. Pokud se vám zdá, že jeden důležitý prohlížeč tu chybí, máte pravdu :-) Bohužel Internet Explorer nepodporuje data: URL (RFC 2397), což je nezbytné k tomu, aby šly slajdy stáhnout jako jeden soubor, a to pro mě při přípravě slajdů byla důležitější vlastnost oproti podpoře prohlížeče, který na matfyzu prakticky nikdo nepoužívá. (9 z 10 matfyzáků doporučuje Firefox!)

A ještě malá poznámka na závěr: Je možné, že některých zajímavých tématech ze semináře se ve svém zápisníku někdy rozepíšu, ale slibovat raději nic nechci.