Malý post-vánoční dárek: několik odkazů, co (možná) stojí (zejména) programátorům za kliknutí

Před pár dny jsem dělal velký úklid svých bookmarků a narazil jsem v něm na několik linků na něco, o čem jsem chtěl někdy napsat ve svém zápisníku. Některé odkazy si zaslouží samostatný článek, ale k jiným jednoduše není moc co říct.

Odkazy z první kategorie jsem si zorganizoval do fronty a snad se k nim někdy dostanu. (Ta fronta je ovšem prioritní a průběžně roste, takže snadno může dojít k preempci některých odkazů jinými. To implikuje, že některé odkazy v ní klidně můžou zůstat uvězněné až do příštích Vánoc...)

Odkazy z druhé kategorie nabízím v podobě stručného seznamu:

ACM Queue - A Conversation with Mike Deliman - And you think your operating system needs to be reliable
Rozhovor s Mikem Delimanem, spoluautorem operačního systému vozítek Spirit a Opportunity, která se teď prohánějí po povrchu Marsu. Mike mimo jiné hovoří i o softwarových problémech, které Spirit na počátku jeho mise postihly.
The Dynamic Web
Jako odpověď na Joelovu výzvu ke zlepšení webu jakožto aplikační platformy se objevila knihovna PHP Live, která umožňuje přenést do PHP událostmi řízené programování. Reakce na události vyvolané uživatelem u klienta se přitom posílají přes XMLHttpRequest a ovládací prvek pošle zpět JavaScript měnící jeho stav. Ve výsledku se tedy nekoná žádný reload celé stránky. Knihovna je pouze prototyp, nic reálně nasaditelného. Ale k dispozici je online demo, které běží docela pěkně – pokud tedy sedíte na rychlé lince, a nikoliv doma na modemu.
Mixins for PHP
Pokud víte, co to v programátorském světě znamená pojem mixins, bod pro vás. Já to třeba ještě před půl rokem vůbec netušil. Každopádně stránka, která se skrývá za uvedeným odkazem, vám ukáže způsob, jak mixiny nasimulovat v PHP. Třeba se to někomu bude hodit, minimálně jako rozšíření obzorů.
Multimedia MIME reference
...aneb když potřebujete zjistit MIME typ pro nějakou příponu nebo naopak typickou příponu pro daný MIME typ. Tabulka je dělaná podle nastavení Microsoft IIS 5.0, ale na běžné typy stačí.
Camels and Rubber Duckies
Joel Spolsky se zamýšlí nad tím, jak určovat cenu software, který chcete prodávat. Třetina článku je vtipnou formou podané opakování základů mikroekonomie, další třetina třetina je opakování věcí z dřívějších Joelových článků, ale kvůli zbývající třetině stojí za to si článek přečíst.

Toť vše.