Mozilla Firefox: Ukažte uživatelům, že je pro ně nejlepší!

Ve svém mailovém podpisu už docela dlouho propaguju Mozillu prostřednictvím vtípku, který jsem kdysi někde četl:

The website said: "Use Internet Explorer 5 or better".
  So I used Mozilla.                       --> www.mozilla.org

Před pár dny jsem se ale rozhlodl příslušnou část podpisu změnit na následující:

I have personally convinced 10 people to use Mozilla Firefox.
  Wanna be the next?                     --> firefox.czilla.cz

Proč jsem to udělal a proč o takové prkotině vůbec píšu? Protože chci zdůraznit, jaká je podle mého názoru nejlepší cesta, jak zvyšovat podíl alternativních prohlížečů (tzn. hlavně mého oblíbeného Firefoxu :-) Tou cestou není ani tak psaní oslavných článků nebo vystavování ikonek se srdíčky na svých stránkách. Jakkoliv je to užitečné, obojí osloví jen malé procento uživatelů – ty, kteří jsou s v práci s počítači a internetem zběhlí a není jim úplně jedno, co za software používají.

Firefox a další Mozillí produkty ale potřebují zaujmout masy, úplně obyčejné uživatele. A jedinou efektivní cestou, jak toho dosáhnout, je ukazovat, vysvětlovat a osobně přesvědčovat. Lidi, co se bojí nainstalovat jakkoliv neznámý program (třeba proto, že slyšeli, že v něm může být vir), se jinak získat nedají.

Takže apeluju na všechny, kteří třeba občas pomáhají lidem okolo sebe s údržbou jejich počítačů a zároveň si myslí, že nepoužívat Internet Explorer je dobrá věc, aby využili svých možností. Až budete někomu příště reinstalovat Windows či odvirovávat notebook, vemte si s sebou vypálené CD s poslední verzí Firefoxu. Ukažte dotyčnému jeho nejdůležitější výhody a funkce. Vysvětlujete, argumentujete, přesvědčujte, ale nedělejte příliš velký nátlak – nejsme sekta. Zdůrazněte, že Firefox je zaměřen na obyčejné uživatele – že to není hračka "těch, co počítačům rozumí a dělají s nimi kouzla". Klidně slibte, že když se Firefox nebude dotyčnému líbit, uvedete jeho počítač zas do stavu, jako byl předtím. Pomocí při tom všem vám jistě budou oficiální stránky CZilly o Firefoxu – vše tam je podrobně a přehledně popsané.

Dle mých zkušeností Firefox každého dosavadního uživatele Internet Exploreru zaujme a nechá si ho. Popravdě řečeno, většina reakcí na Firefox hraničila s nadšením. Neznám nikoho, kdo by se vrátil zpět k Internet Exploreru. Pokud dotyčný všechny výhody Firefoxu využije, bude velice spokojený a dost možná Firefox doporučí i jinde. A bude nejspíš svolný vyzkoušet další Mozillí produkty, jako třeba Thunderbird. No a pokud je to člověk typu "rekreační uživatel", který chodí na internet jednou za týden vybrat si poštu u Seznamu, nevadí. Takový uživatel sice nepozná rozdíl od Internet Exploreru, ale aspoň bude zvedat čísla o podílu alternativních prohlížečů v logu serverů.

Číslo v mém podpisu je zatím malé – doteď jsem se o přesdvědčování lidí zatím nějak intenzivně nesnažil. Ale bude určitě růst a myslím, že docela strmě (třeba jen za dnešek přibyli další tři lidé). A byl bych moc rád, kdyby tomu bylo podobně u každého "Firefoxáka" či "Mozilláka", který čte tento článek.

Takže už nečtěte a jděte pro Mozillu něco udělat! :-)