Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi programátorem, aneb je matfyz programátorská jazykovka?

Kdysi ve čtvrťáku na gymnáziu jsem poslal do jedné programátorské elektronické konference mail, ve kterém jsem se ptal na to, jak to vypadá na ČVUT a MFF s programováním a kam by mi účastníci poradili se přihlásit. Kromě důrazného upozornění administrátora, že příspěvek je úplně off-topic, mi přišlo několik zajímavých odpovědí. V jedné z nich autor (matfyzák) psal o tom, že maftyz je jazykovka – v tom smyslu, že tam studenty donutí se seznámit s více programovacími jazyky, než je jim většinou milé.

Tehdy jsem netušil, jak moc je tohle pravda. Dnes jsem si schválně udělal malý přehled a zjistil jsem, že díky matfyzu jsem přišel do intimnějšího kontaktu s následujícími programovacími jazyky (vyjmenovávám jen ty Turingovsky-úplné): Turbo Pascal, Object Pascal, (ba)sh, awk, C, C++, Prolog, Haskell, Lisp, x86 Assembler, Java, C#. Většina z nich byla náplní povinných přednášek a ve většině jsem byl také donucen za účelem získání zápočtu napsat aspoň několik set řádků kódu.

Tohle se mi na matfyzu líbí – že otevře studentům oči. Zaryté pascalisty donutí zjistit, že v céčku se taky dá programovat, přesvědčeným céčkařům ukáže, že jde psát i kód bez pointerové aritmetiky, a všem nakonec vysvětlí, že veškeré programy ve všech těchto jazycích se dají ekvivalentně převést na jakési popojíždění hlavou po pásce :-)

Mimochodem, když jsem koukal do rozvrhu letošních druháků, zjistil jsem, že jim ve studijních plánech přibyl předmět Internet, kde se naučí další jazyk do sbírky – PHP. Jazykovka tak bude ještě víc jazykovější. Matfyz se evidentně celkem pružně přizpůsobuje situaci v IT – po zjištění, že webové programování tvoří nezanedbatelnou část veškerého programování na světě, se na to studijní plány adaptovaly. Z mého pohledu další body pro mou školu.

P.S.: Radši tu ani nebudu zmiňovat, že se mi zatím zdá, že mě tenhle semestr bude bavit nadpoloviční většina zapsaných předmětů, což se mi ještě nikdy nestalo. To už bych se totiž samou chválou na matfyz asi rozplynul...