O dopravní aroganci "pánů od vedle"

Budova informatické sekce pražského matfyzu se nachází na Malostranském náměstí – hned naproti poslanecké sněmovně. Slovní spojení "páni od vedle" pro nás matfyzáky tedy znamená poslance a senátory. Při přednáškách se občas bavíme tím, že jim koukáme rovnou do oken kanceláří.

Na "pánech od vedle" mi v poslední době vadí zejména jedna věc: jejich arogance co se dopravy týče. Příklad? Dneska jsem před školou čekal na tramvaj, když tu z parlamentních budov vyjela jakási delegace – asi pět limuzín obklopených dvěma policejními auty. A samozřejmě nemohli do města vyjet normálně – museli po tramvajových kolejích (minutu v koloně při čekání na zelenou by asi páni politici nepřežili). Krom toho policejní auta zbytečně pustila houkačku přesně ve chvíli, kdy míjela ostrůvek tramvajové zastávky – rovnou do uší stojícím lidem. (Proč zbytečně? Protože jim nic nebránilo v jízdě a ostatní auta jim do cesty vjet nemohla – měla červenou.)

V tu chvíli jsem si vzpomněl na bojovou počítačovou hru Operation Flashpoint a na ruskou protitankovou zbraň RPG, kterou tam často nosím na zádech. Jsem rád, že v reálu ji u sebe nemám. Jsou totiž momenty, kdy bych těžko odolával jejímu použití.

Není to porvé, co se mi něco podobného stalo – asi před čtrnácti dny projížděl nějaký V.I.P. (nejspíš Very Impotent Person) s policejním doprovodem okolo tramvajové zastávky kousek za Náměstím Republiky. Kam až jsem dohlédl, nebylo jediné jedoucí auto. Ale minikolona stejně neodolala pokušení a prostě musela jet po tramvajových kolejích a houkačku pustit přesně... asi už víte kdy.

Když jede po Praze sanitka, chová se relativně ohleduplně (houká jen když je to nutné, nejezdí nebezpečně...). To samé, když jedou hasiči. Neplatí to úplně vždy, ale většinou je vidět aspoň snaha. U politiků nikoliv – jen svým chováním demonstrují svůj vztah k obyčejným občanům.

Přemýšlím, proč vůbec tu houkačku mají. V případě záchranných služeb je to jasné – jde tam často o zdraví či životy, a tak potřebují mít v dopravě absolutní prioritu. Pokud to někomu pomůže zachránit život, tak mi ani trochu nevadí ta trocha nepohodlí spojeného s vynucením průjezdu a nepříjemné zvuky okolo toho. Ale u politiků jde jen a pouze o to, aby byli někde dřív, než kdyby jeli normálně. Nepřišel jsem na důvod, proč je jejich čas důležitější než můj či čas kohokoliv jiného – já i oni děláme jen každý svou práci. Nic víc. Nevím, proč bych jim tady měl dávat přednost. Na houkačku a policejní doprovody podle mě až na vyjímečné případy prostě nemají morální právo.