Globální změna rozměrů a písma příkazového řádku ve Windows

Pokud častěji pracujete s příkazovým řádkem ve Windows, je možné, že vám začne vadit zbytečně velké a ošklivé písmo a nízký počet řádků v okně (pouhopouhých 25). V tom případě pravděpodobně přijdete na to, že se vše dá změnit v nastavení dostupném přes menu na titulní liště okna s příkazovým řádkem. Jenže ať se snažíte, jak se snažíte, toto nastavení nikdy není úplně globální – platné pro všechny programy, co běží v textovém režimu. Naštěstí existuje jednoduché řešení:

  1. Spusťte editor registru (regedit.exe).
  2. Otevřete větev HKEY_CURRENT_USER\Console.
  3. Do volby FaceName vložte název fontu, který chcete na příkazové řádce používat (v mém případě Lucida Console).
  4. Do volby WindowSize zakódujte velikost okna – ve vyšších 16 bitech je počet řádků, v nižších 16 bitech počet sloupců. (Tady se hodí znalost šestnáctkové soustavy. Poděkujte programátorům Microsoftu za snahu šetřit každým bajtem.)
  5. Pomocí ostatních voleb můžete upravit i další vlastnosti okna pro textový režim. To už přenechávám ctěným čtenářům jako cvičení.

Po těchto úpravách se budou všechny programy spouštět defaultně se zvoleným nastavením okna pro textový režim.

Postup jsem úspěšně zkoušel na Windows XP, pravděpodobně funguje i na dalších Windows řady NT. Na Widnows 9x/ME si na takovéto hrátky s textovým oknem musíte bohužel nechat zajít chuť.