Byl vydán Mozilla Firefox 0.9 RC a já si neodpustím pár komentářů

Včera vyšla nová testovací verze mého oblíbeného prohlížeče Mozilla Firefox s označením 0.9 RC (RC jako release candidate). Měla by to být předehra k ostré verzi 0.9, která by zase měla být posledním velkým milníkem na cestě k finální verzi 1.0.

Pokud si odmyslím drobné změny vnitřností a uživatelského rozhraní, kterých jsou jako vždy od předchozí verze stovky, tak se ve zkratce od "nula osmičky" změnilo následující:

Bylo přepracováno API a uživatelské rozhraní pro rozšíření a skiny (alias témata vzhledu, po CZillácku :-)

Tuto změnu Firefox opravdu hodně potřeboval, protože doteď se daly například na novou verzi Firefoxu snadno nainstalovat zastaralá a nekompatibilní rozšíření, což způsobovalo nemalé problémy. Jako vývojář jsem taky rád, že konečně nebudu muset psát ke svým rozšířením otravné instalační skripty (pokud je tedy nebudu chtít umožnit instalovat i pod klasickou Mozillou).

Značně se zmenšila velikost downloadu (na cca 4,5 MB).

K tomu není co dodat. Snad jen, že toho bylo dosaženo zejména použitím lepší metody komprese, konkrétně LZMA.

A nakonec změna pro uživatele největší: nový vzhled.

Tady bych se rád pozastavil. Situace okolo nového vzhledu je totiž dost prapodivná. Doteď byl autorem výchozího skinu Firefoxu Arvid Axelsson. Před několika měsíci byl kontaktován vedoucím vývojářem Firefoxu, Benem Goodgerem, ohledně toho, zda skin uvolní pod open-source licencí. Arvid prý nesouhlasil. Bylo rozhodnuto o tom, že bude vypracován nový skin, který bude open-source, jak se u Mozilly sluší a patří.

Až potud vše v pořádku. Problém je, že Arvidovi to nikdo neřekl, a ten tak pokračoval ve vylepšování svého skinu, až do chvíle, kdy zjistil, že už není potřeba.

Copak to nešlo udělat férověji a říct mu to rovnou na začátku? Klidně i trochu pohrozit náhradou skinu jiným? Třeba by pak změnil názor a skin jako open-source uvolnil. Nemluvě o tom, že takze svoje dílo zbytečně ještě dál vylepšoval, a mimo jiné navrhl na jeho základě nový vzhled Mozilla Thunderbirdu.

Přijde mi to jako dost velká arogance ze strany mozilla.org, která se k celé kauze vůbec nechce téměř vůbec vyjadřovat. Cítím z toho tak torochu snahu zamést celou věc pod koberec.

Ano, vím, Mozilla není žádná demokracie. Ale stojí a padá se svou komunitou a takhle ji provokovat srážením hodnoty stovek hodin práce, které pro mozilla.org někdo zdarma obětoval, se mi nezdá zrovna férové. Nemám v principu nic proti tomu, když někdo ve vedoucí pozici o něčem rozhodne a výsledek není pro každého příjemný. Ale vadí mi, když o tom nic neřekne ani tomu, koho se to nejvíc týká, natož pak celé komunitě. Působí to na mě jako záchvěv arogance a diktatury – a od něčeho takového já mám tendenci přímo instinktivně utíkat co nejdál.

Nový vzhled prohlížeče Mozilla Firefox 0.9 RC

Krom toho, změny by měly být pokud možno k lepšímu. Moji reakci na nový skin vyjadřuje nejlépe věta z jedné klasické české komedie: "Je to hnus, velebnosti."

Vždyť ty ikonky vypadají jako z časů Windows 3.11 – hranaté, nevzhledné. Pokud byste je srovnali jedu vedle druhé s analogickými ikonami původního skinu, bude rozdíl docela patrný. Krom toho je bůh ví proč jako výchozí zvolena větší velikost ikonek (já se do té malé myší trefil vždycky docela dobře). Ach jo.

Na druhou stranu uznávám, že nové ikonky jsou malinko přehlednější než ty staré. Ale myslím si, že větší přehlednosti ikon by se dalo dosáhnout i mírnými úpravami těch původních.

Poprvé v životě se mi zdá, že se Firefox s novou verzí v něčem změnil k horšímu. A to dost podstatně, bohužel.

Pár věcí na závěr

Pokud chcete, můžete si projít podrobnější průřez změnami v novém Firefoxu z pohledu uživatele a nebo z pohledu vývojáře, dle ctěné libosti.

Na MozillaZine najdete velkou diskuzi ohledně změny vzhledu a jinde zase "zdrbnutí" nového vzhledu.

A na úplný závěr malý "disclaimer": Můj názor na události okolo změny vzhledu je založen na předpokladu, že Arvid mluví pravdu. Těžko říct, třeba se všechno ve skutečnosti mohlo odehrát úplně jinak.