Myšlenka dne: Když se počítač chová jako člověk

Na maily používám program Mozilla Thunderbird. Jedním z hlavních důvodů je jeho automatické filtrování spamu na základě frekvence výskytu slov, která se ve spamech často vyskytují. Hezké je, že filtr se umí učit a přizpůsobovat – takový malý záblesk umělé inteligence. Ale vzhledem k tomu, že algoritmus je založený "jen" na pravděpodobnostech, občas udělá chybu – nějaký spam nechá proplout a nebo naopak úplně nevinný mail skončí ve spamovém koši (nelíbí se mu evidentně zejména slovensky psané maily, ty tam končí nejčastěji).

Dneska jsem si uvědomil jednu věc. Jak moc mi vadí, že najednou vždy přesný počítač dělá chyby. Neumí na 100 % třídit maily, neumí naskenovat text bez chyb, nerozpozná spolehlivě moje "mouse gestures" v prohlížeči, na přesný dotaz v Googlu občas vydá úplně nesmyslné výsledky. Všechno "tak nějak rozumně" funguje, ale prostě ne tak exaktně, jak by člověk od počítače čekal.

A teď se na to podívejte z druhé strany – je bezchybný člověk? Dokáže bez chyb přepsat stránku A4 textu do Wordu? Dokáže spolehlivě odlišit spam od vyžádaného reklamně-informačního mailu? Dokáže vždy z vašeho máchání rukama poznat, co mu chcete naznačit? Dokáže pochopit význam každé skupiny slov? Ani omylem.

Co chci říct? Že mi přijde, jako by se chování počítače v některých ohledech čím dál tím víc přibližovalo tomu člověčímu – občas nepřesnému, chybnému a nelogickému. Přesněji řečeno, zdá se, že člověk čím dál víc přizpůsobuje počítače sám sobě.

Programátorovi, zvyklému 10 let pracovat s přesnými deterministickými algoritmy to občas přijde trochu proti srsti.

Ale je to jen takový pocit.