Výměna motoru za chodu

Dynamické části tohoto webu od dnešního večera pohání zbrusu nových 400 kB PHP kódu – multifunkční modulární redakční systém Evelyn. Konečně se tak naplnilo heslo umístěné na titulce hned pod nadpisem, totiž že tyto stránky "jsou mé malé hřiště, kde si zkouším práci s nejrůznějšími internetovými technologiemi".

Evelyn je ještě ve stádiu vývoje (neodvažoval bych se to ani nazvat betaverzí) a až bude dokončena (je to ta Evelyn), budu ji využívat ve všech větších webových projektech (páchaných vesměs pod hlavičkou Impala Design). Přiznávám ale, že hlavní motivace vývoje systému bylo nahrazení značně pochybného, zastaralého, stotisíckrát patchovaného a přiohýbaného, na práci nepříjemného redakčního systému, na kterém běžel doposud tento web.

Z vnějšího pohledu by jedinými viditelnými změnami měly být trochu jiná struktura trvalých odkazů na příspěvky v zápisníku (staré odkazy samozřejmě fungují, což zajišťuje speciální překladová tabulka) a to, že některé nové příspěvky se budou občas objevovat ve více kategoriích zároveň (to starý systém neumožňoval). Jakékoliv jiné změny jsou chyby – pokud nějakou spatříte, nahlašte mi to prosím.

Pokud si na to najdu čas, možná se časem podělím o nějaké zkušenosti z vývoje systému a trochu přiblížím některé jeho funkce. Ale není to teď moje priorita, takže raději nic neslibuju.

Jistě ale vím to, že v blízké době se objeví popis systému z uživatelského pohledu na stránkách Impala Design. A také bezpečně vím, že Evelyn jako celek není a nejspíš v dohledné době nebude open-source – něčím se živit musím. Jediná možnost, která připadá v úvahu, je zveřejnit některé vyvinuté knihovny, které mají využití i jinde než v Evelyn. Ale na tyhle spekulace je ještě času dost; teď hlavně musím ověřit, že to vůbec všechno správně funguje...