Odpověď na dotaz e-mailem, aneb o kariéře programátorově

Přišel mi mailem opravdu zajímavý dotaz – jeden z těch, co člověka přimějí k zamyšlení. Rozhodl jsem se na něj odpovědět veřejně. Nikoliv z exhibicionistických pohnutek, ale protože se domnívám, že nejsem sám, kdo podobné problémy řeší, a možná to někomu pomůže udělat si jasno.

Text dotazu (doplnil jsem diakritiku)

Zdravím,
Chtěl jsem se zeptat jak to vidíš se svou budoucí kariérou ... jelikož mě taky berou počítače a studuju ČVUT, ale absolutně si nedokážu představit že někdy budu 8 hodin programovat ... jaká je tvoje "pracovní" filozofie ? moc by mě to zajímalo ;)

Moje odpověď

V podstatě jsou tři možnosti:

  1. Zůstat na škole (jako doktorand a později bůh ví co)
  2. Jít pracovat do nějaké firmy
  3. Založit si firmu vlastní

Na možnost 1. se opravdu necítím. Nejsem žádný velký teoretik. Občas když narazím na zajímavý problém, docela mě třeba i baví nad tím přemýšlet a řešit ho, ale abych na "bádání" a teoretických partiích informatiky zakládal svou životní dráhu, psal všelijaké práce a podobně, to asi ne. Duší jsem prostě programátor a výsledkem mé práce, který mě nejvíc uspokojuje, je hotový program, který něco dělá. Nikoliv povídání o něm.

Možnost druhá se jeví asi nejrealističtěji. Představy osmihodinové pracovní doby jsem se kdysi taky děsil, ale s dnešními zkušenostmi můžu říct to, že se určitě nikde doopravdy neprogramuje celých 8 hodin – to by asi nikdo nevydržel. Část práce vždycky tvoří jiné činnosti než programování a pokud není zaměstnavatel tyran, tak by měl pochopit, že pro produktivitu práce je mnohem lepší programovat efektivně a odpočatý než být unavený a neustále hlídat, zda mi šéf nestojí za zády a nepátrá, jestli si zrovna nevyřizuju soukromé maily.

Každopádně mi v tomto případě bude dost záležet na tom, aby mě práce bavila (tj. abych dělal na něčem zajímavém), pracoval jsem v týmu schopných lidí a také v příjemném prostředí (viz The Joel Test). Prostě abych se s prací mohl nějakým způsobem "ztotožnit", jinak to nebude stát za nic.

Otázkou je, kolik takových zajímavých pracovních příležitostí je tady v ČR a jestli není rozumnější pracovat někde v zahraničí. Momentálně se té myšlence příliš nebráním (nic mě tu nedrží), ale co já vím, jestli si třeba za měsíc nenajdu holku a situace nebude radikálně odlišná :-)

Poslední možnost, založit vlastní firmu (případně s někým společně), není marná, ale má svá úskalí. Hlavní jsou podle mě tři: spousta práce, která nemá nic společného s programováním, nejistý výsledek a velká zodpovědnost. Není to prostě tak, že děláte 8 hodin za pevný plat, a pak na pracovní starosti můžete po zbytek dne v klidu zapomenout. Při mé povaze (nevyřešené problémy a věci, co budu muset udělat v blízké budoucnosti, mi pořád hučí v hlavě) to asi není to nejlepší...

Abych to tedy shrnul – dnes se přikláním k možnostem 2. nebo 3., ale jistý si ještě nejsem. Za dva tři roky to ovšem bude podstatně aktuálnější otázka.

Pokud se chcete podělit se svými zkušenostmi, nebo hoříte touhou mi vysvětlit, proč jsou mé názory naprosto scestné a naivní, komentáře jsou vám plně dispozici :-)